Familjeparadiset i Haparanda
Dummy

Flaskleken

en ögonbindel
tio flaskor
lite smågodis per deltagare

Regler
1. Välj ut ett långt och smalt rum, en korridor passar perfekt man kan även snitsla upp en bana i ett stort vardagsrum.
2. Ställ ut de tio flaskorna huller om buller på banan med en godisbit eller två i varje.
3. Sätt på ögonbindeln på första deltagaren och led denne till startlinjen.
4. Nu ska deltagare försöka ta sig till mållinjen utan att välta flaskorna. Väl över mållinjen tas ögonbindeln av.
5. De flaskor som fortfarande står upp får deltagaren gå tillbaka och ta ut godiset i.

En rolig lek som är minst lika rolig för de som tittar på. Glöm inte bort att ändra platsen på flaskorna tills nästa person går banan.

Bus eller godis för de minsta

Förberedelser
Klipp pappersremsor, ca dubbelt så många som det är barn. På ena änden skriver du en sak (ett bus) som barnet som drar remsan ska göra. Det kan vara "gör en grimas", "berätta vad du är rädd för", "yla som en varg", "hoppa på ett ben och håll för näsan samtidigt" och liknande snälla bus. Ställ remsorna med texten nedåt i en korg eller ogenomskinlig vas. Bara en liten bit av remsan ska sticka upp. 

Regler
Barnen ställer sig i en cirkel och så får en i taget gå fram och dra en remsa och göra sitt bus. Efter väl genomfört bus får barnet välja en godis som belöning. Sen är det nästas tur. Fortsätt tills remsorna eller tålamodet är slut.

 

Tjilivippen!

en stor bricka
servetter
godis i olika färger och sorter

Regler
Samla alla barnen i en ring runt brickan och lägg ut ett antal godisbitar. Om det är många barn på kalaset räcker det med att lägga ut några få godsbitar och om de är få barn på kalaset kan man lägga på lite extra godis. Allt handlar om hur mycket tid man vill lägga på leken. 

Sedan väljer ni ut ett barn som får börja att gå ut ur rummet och hålla för öronen. Under tiden ska barnen välja ut en godisbit som är "Tjilivippen". Det är viktigt att barnet som gått ut ur rummet varken ser eller hör några ledtrådar om vilken godisbit det kan vara.
När ni har valt ut en godisbit får barnet som gått ut komma tillbaka och börja plocka godis, en bit i taget. Det kan vara bra att ge en varsin servett eller papperstallrik till barnen som de kan lägga sina godisbitar på. När barnet tar godisbiten som ni valde ut till "Tjilivippen" ska alla barn skrika just ordet Tjilivippen samtidigt och sedan blir det nästa barns tur att gå ut och ställa sig.